Green unit

Green Unit

Green unit: hoe? wat kost dat?

Green Unit op 14 januari 2016

Een greenunit of ecolodge word door ons steeds op maat gemaakt. Uitgangspunt is een bestaande containerunit om te toveren tot een eco-unit, een groene unit die past in een natuurlijke omgeving. De bestaande unit word gekocht op de tweedehands markt, maar natuurlijk zijn ook nieuwe units niet ondenkbaar.

Materialen die we gebruiken voor de aanpassingen zijn veelal restproducten uit de bouwwereld; liefst bio-based of gebaseerd op het C2C principe voor hergebruik van materialen. Maar ook worden materialen nieuw aangeschaft; een en ander naar gelang de gewenste functionele toepasbaarheid.

Op het dak van de unit komt een groendak, zo mogelijk een sedum-kruidendak met biodiversiteit. Daartoe wordt eerst een waterdichte laag aangebracht waarop diverse groendaklagen komen voor waterbuffering en drainage. Het groene dak kent een beperkte overlap aan alle zijden waaronder nestruimte voor diverse vogels en vleermuizen kan worden aangebracht.

De (vaak stalen) buitengevels van de unit worden bekleed met houten delen, eventueel beschermend en op kleur gebracht. Aan de gevels worden insectenhotels samengesteld in verschillende vormen. Delen worden bekleed met grotere ruimten voor nestmogelijkheid en materiaalvariatie.

Uiteraard kunnen afhankelijk van de gewenste toepassingen binnen in de unit de ruimten verschillend worden afgewerkt. Maar zo ook de gevels. Een fietsenstalling vraagt een andere vormgeving als een rookruimte met terras. Zo kunnen in de gevels bijvoorbeeld schuifpuien worden geplaatst maar net zo goed een open gat worden gemaakt voor een overdekt terras. Een verblijfsruimte zal een andere isolatie en installatie vereisen als een buitenberging.

Voor kosten kunnen we uitgaan van een containerunit op de tweedehandsmarkt voor een prijs tussen 500 euro en 2500 euro (stel 1000 euro). De aankleding van de eco-unit kost aan materiaal al gauw 1200 euro en twee manweken werk voor 3300 euro. Dat is dan al gauw totaal zo’n 4500 euro. Tellen we daarbij nog vervoer en plaatsing, dan is vijf- tot zevenduizend euro een eerste suggestie. Extra zaken als een schuifpui voor bijv. 1750 euro of een keukenblok voor 800 euro komen daarbij en daarmee gaan we hard richting 8.000 euro geplaatst.

Kort gezegd: afhankelijk van de wensen staat een complete greenunit of uitgebreide ecolodge met kosten van circa zes- tot negenduizend euro op zijn plek. Natuurlijk hebben we dan zeker een exclusieve ruimte, duurzaam en ecologisch.

 

IMG_4562 - kopieDia98IMG_4755greenunit123

green-unitL

 

 

  1. Agnes Zuiderwijk 10 juli 2015 @ 00:11

    Beste heer / mevrouw,

    Ik ben opzoek naar een klein tuinhuisje, het mag niet groter zijn dan 300 cm x 300 cm. Het is voor mijn moestuin. Iets apart, maar geen vogelnestje of vleermuisholen. Het mag van recycle materiaal. Een gezellig huisje waar ik kan schuilen als het regent of uit te rusten als ik moe ben. Is het mogelijk met vervoer en plaatsen voor 1000 Euro.

    Met vriendelijke groet,
    Agnes

De reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.