Green unit

Tiny House

Tiny House

IMG_0278

Tiny House: het is een begrip in Amerika, waar de “Tiny House movement” is ontstaan. Langzaam maar zeker begint Nederland kennis te maken met het fenomeen ‘Tiny House’. Maar er zijn nog veel mensen die nog nooit van de prachtige kleine huisjes gehoord hebben, en als je dan vertelt dat je een Tiny House wilt krijg je al gauw de vraag: ‘wat is dat?’

 

Een Tiny House is een duurzaam gebouwd klein huisje en bedoelt om het hele jaar in te wonen. Ze kunnen op een fundering gebouwd zijn, of op een trailer. Tiny Houses komen in allerlei vormen en maten voor en er wordt veel creativiteit en vakmanschap in de huisjes gestopt. Een Tiny House wordt voor en vaak door de eigenaar geheel naar zijn/haar eigen smaak ontworpen en gebouwd. De focus bij Tiny Houses ligt op eenvoudig, milieubewust leven en op het creëren van meer vrijheid.

jeffs-tiny-houseTiny House, Micro en Small House, Box houses, modulaire units: Green Units.

Naast Tiny House worden ook de begrippen ‘Micro House’ en ‘Small House’ gebruikt. Een Micro House een nog kleinere mobiele woning die bij uitstek geschikt is om veel mee te reizen, bijvoorbeeld voor digital nomads. Een Tiny House op wielen kan wel verplaatst worden, maar is niet gebouwd om mee te reizen. Een Small House is iets groter dan een Tiny House en wordt op een fundering gebouwd.

De Tiny House ‘movement’ zoals we die kennen is ontstaan in Amerika, als antwoord op gebeurtenissen die de huizenmarkt aan het wankelen bracht. Door de instortende economie en rampen als orkaan Katrina raakten mensen hun huizen kwijt en starters konden moeilijker aan een woning komen. De behoefte aan betaalbare en flexibele woonvormen zorgde er voor dat mensen hun eigen huisjes gingen bouwen. Om de beperkende wetgeving die eisen stelt aan de minimale afmetingen van huizen te omzeilen is men op het idee gekomen de huizen op trailers te bouwen. Zo ontstond er een hele interessante beweging en filosofie: de Tiny House movement. Inmiddels duiken er overal liefhebbers, ontwerpers en bouwers op.

hOMe-TinyHouseBuild.com_De naam van Box Houses ligt eigenlijk voor de hand. Box Houses lijken sterk op dozen en kunnen eender waar neergezet worden, zolang er maar een (klein) stukje grond beschikbaar is. Box Houses en bij uitbreiding kleine modulaire huizen zijn vooral in trek bij een jong publiek, dat de vaak democratische prijs weet te waarderen. Daarnaast worden ze vaak uitgevoerd in ecologische materialen waar gebruikers meer en meer rekening mee houden.Zelfs architecten en designers die er nooit zouden aan denken om een dergelijke woning daadwerkelijk aan hun klanten te verkopen, vinden het een echte uitdaging om ooit eens zo’n concept uit te werken. Waarom? Meestal is een box house klein van oppervlakte, en als ze dat niet is bestaat ze vaak uit meerdere modules of ‘boxes’ die elk op zich hun eigen functionaliteit moeten krijgen.

Natuurlijk is de gebruiksbestemming veel ruimer dan als traditionele woning. Een box house kan perfect als studentenhuis dienen. Ook als kantoor, tuinkamer of gastenverblijf komen ze meer en meer voor!