Green unit

Green Unit

Vaak ziek door ongezonde woningen

Green Unit op 12 januari 2016
nederlanders-vaak-ziek-ongezonde-woningenNederlanders zijn vaak ziek door ongezonde woonomstandigheden. Een kwart van de Nederlanders ervaart problemen van vocht en onvoldoende frisse lucht in de woning.

Dat blijkt uit Healthy Homes Barometer studie, uitgevoerd door de Universiteit van Humboldt in opdracht van Velux onder 14.000 Europeanen.

“In de westerse wereld leven we circa 90 procent van onze tijd binnen, zoals op school, werk en thuis. Velen realiseren zich niet dat er nogal wat ziekten en aandoeningen worden veroorzaakt door binnen verblijf”, stelt Philomena Bluyssen, professor indoor environment aan de Technische Universiteit Delft.

De klachten zijn te wijten aan een slecht binnenklimaat van woningen en gebouwen, wat wordt veroorzaakt door onvoldoende natuurlijke ventilatie en daglicht. 27 procent van de Nederlanders beschouwt hun eigen gezondheid als onder gemiddeld. Bijna de helft (49 procent) heeft last van verminderde energie en lusteloosheid. 66 procent heeft regelmatig last van een zere keel of loopneus.

In Nederland is vocht (22 procent) en onvoldoende frisse lucht (24 procent) een probleem. Het gevolg is dat bijna zeven op de tien Nederlanders geen goede slaapomstandigheden heeft.

In de studie is onderzocht welke maatregelen inwoners in verschillende Europese landen nemen om hun woonomstandigheden te verbeteren. In Nederland wordt vaak niet in huis gerookt, het huis gelucht en tijdens het koken wordt een afzuigkap gebruikt. Daarmee zijn Nederlanders in Europa gemiddeld bezig om de woonomstandigheden beter te maken. In Denemarken, Spanje en Frankrijk worden meer maatregelen genomen, zoals het regelmatig schoonmaken van het huis en het vermijden van muur-tot-muur tapijt.

Volgens onderzoekers moet worden gelet op goede slaapomstandigheden, voldoende natuurlijk licht, frisse lucht, comfortabele binnentemperatuur en een gezonde vochtigheidsgraad om het binnenklimaat van de woning te verbeteren.

Nog geen reacties

De reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.